28. 4. 2024   |   svátek má Vlastislav
 

Líčka na víně

Název Množství a jednotka
hovězí líčka 800 g
velká mrkev 2 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
cibule 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)


Sehnat líčka je docela problém, ale když se zeptáte v menších řeznictvích, je pravděpodobné, že vám je objednají. Nejlépe se připravují tzv. "brazírováním" - nemám ty cizí výrazy moc ráda, jednoduše je to prudké opečení masa, podlití něčím a následné pomalé dušení. Tímto způsobem se ty bílé tlusté šlachy, které spoustě lidem v mase vadí, promění na měkkou želatinu. Výsledkem je lahodné měkoučké maso, které se rozplývá na jazyku.



Postup
Líčka očistíme, odstraníme největší kusy blan a naporcujeme na menší části - každé líčko rozkrojíme alespoň napůl. Na tučné straně líček ostrým nožem uděláme několik zářezů, aby se nám maso při opékání moc nepokroutilo (ono se pokroutí i tak, ale méně :-) ).Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli nakrájíme zvlášť na půlměsíčky. Zeleninu zatím dáme stranou.
Líčka mírně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Ve větším kastrolu nebo pekáči, ve kterém budeme maso péct, si rozpustíme máslo, přidáme olej a zprudka opečeme líčka, nejprve tučnější stranou se zářezy. Maso opékáme tak, aby se všechny kusy dotýkaly dna, jinak nám pustí šťávu, takže pokud je masa více, musíme opékat na víckrát.

Opečená líčka vyjmeme a ve výpeku opečeme nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibuli přidáme až ve chvíli, kdy zelenina začne na krajích mírně zlátnout. Zeleninu opečeme dohněda, přidáme rajčatový protlak a mícháme, až se zelenina vypraží na tuk, přidáme šalvěj, tymián, bobkový list a nové koření. Podlijeme sklenkou červeného vína, opět necháme víno trochu odpařit, podlijeme zbytkem vína a vývarem, promícháme, vložíme nazpět líčka, zakryjeme poklicí a dáme do trouby.
Pečeme při teplotě 150° zhruba dvě a půl až tři hodiny za občasného podlití výpekem, až je maso úplně měkké. Pokud je potřeba, přiléváme po troškách vývar. Omáčku není třeba ničím zahušťovat, pokud je moc řídká, zahustíme jen lžící studeného másla, pokud by se zdála moc hustá, rozředíme ji troškou vývaru. Můžeme ji přecedit, ale připadá mi to škoda, zelenina v ní je totiž vynikající.
Líčka jsou nejlepší s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory s máslem a petrželkou.




Další fotografie
 


RECEPTY

Rizoto s cuketou, sušenými rajčaty a olivami

Postup: Cukety očistíme, nakrájíme zalijeme olivovým olejem a orestujeme. Mezitím dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna s medovou kůrkou

Postup: Stehna omyjeme, osolíme, okořeníme Adamovými žebry. Podlijeme 1 dl horké vody a... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí maso na myrtě po korsicku

Postup: Kančí maso - nejlépe z mladého kusu - nakrájíme na plátky (nenaklepáváme).... zobrazit recept

RECEPTY

Ščedračka (hrstková)

Postup: Den předem si namočíme fazole, hrách a houby (v jednom hrnci). Druhý den dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Treska na čerstvém fenyklu

Postup: Rozmrazíme tresku nebo jiné filé. Nejprve si připravíme kuskus. Do vroucí vody... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...